Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Liesklachten door de groei komen veel voor bij kinderen tussen 12-18 jaar. Vaak ontstaat dit tijdens het sporten. Er wordt vaak niet bij stil gestaan dat deze blessures mogelijk met de groei te maken hebben. In de buurt van de aanhechtingen van de pezen rondom de lies zitten de groeischijven en deze zijn kwetsbaar. Bekend is een pijnscheut in de lies na het trappen van de bal bij voetbal.
Deze groeischijven zijn gevoelig voor blessures, zeker bij een hoge trainingsintensiteit en/of wanneer kinderen fors groeien. Teveel trekkracht van de pees op de groeischijf kan dan schade veroorzaken. Dit kan verschillen van niet ernstig tot zo ernstig dat in enkele gevallen opereren noodzakelijk is.

Symptomen

Na het trappen van een bal of na een forse sprint kan de pijn zo hevig zijn dat je het been niet op kunt tillen of dat je zelfs niet goed op het been kunt staan. De eerste dagen erna blijft deze pijn aanwezig en kun je vaak nog steeds niet goed lopen.
De klachten kunnen ook geleidelijk ontstaan. Je ervaart vaak al langere tijd klachten, maar meestal is dit tijdens en na het sporten. Na de training of de wedstrijd zeurt de pijn na. Bij de eerst volgende training is het bij de warming-up al gevoelig bij het trappen van de bal. Rennen, sprinten gaat niet zoals voorheen. Bij een bal schieten of kaatsen steekt het in de lies.

Echo

Om goed van elkaar te kunnen onderscheiden of het nu om de pees of de groeischijf gaat, is het raadzaam om een echo te maken. Daarnaast wil je weten of een eventuele doorverwijzing naar het ziekenhuis noodzakelijk is. Met de echo kunnen de pezen in de lies en de groeischijven mooi in beeld worden gebracht. Onze echografisten hebben ruime ervaring bij het in kaart brengen van deze klachten en kunnen jou het juiste advies geven wat te doen bij deze klachten.