Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie richt zich op klachten in het gebied van buik, bekken en bekkenbodem. Vaak hebben deze klachten te maken met een verstoring in dit gebied. Dit kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen. De bekkenbodemspieren ondersteunen de lage buikorganen (blaas, darmen, baarmoeder of prostaat). De bekkenbodem speelt ook een rol bij het voorkomen van incontinentie. Tevens hebben ze een functie bij toiletbezoek en spelen ze een rol bij seksualiteit. Bij niet goed functioneren kunnen er problemen ontstaan bij het plassen, met de ontlasting of met vrijen. Ook spelen de bekkenbodemspieren een rol bij de stabiliteit van bekken en lage rug. Dit is met name van belang rondom de zwangerschap en na de bevalling.

Bekkenfysiotherapie is een heel dynamische, uitdagende en boeiende specialisatie binnen de fysiotherapie. Een belangrijk doel is vaak het herwinnen van de kwaliteit van leven die als gevolg van de klachten in het bekken- en bekkenbodemgebied verstoord zijn geraakt. Te denken valt onder andere aan verlies van urine en/of ontlasting, obstipatie klachten, het niet kunnen uitstellen van aandrang voor urine en/of ontlasting, stuitklachten, klachten tijdens de zwangerschap of na de bevalling, klachten op seksuologisch gebied, rondom een (oncologische) bekken en/of buik operatie, en verzakkingsklachten.

De Master bekkenfysiotherapie onderscheid zich van alle andere opleidingen op dit gebied door de mogelijkheid om de bekkenbodem ook inwendig te kunnen onderzoeken en/of behandelen. Hierdoor kan een duidelijke diagnose worden gesteld en gerichte adviezen en oefeningen gegeven worden. Uiteraard beslis je zelf altijd of en wanneer je hiermee akkoord gaat. Daarna wordt met o.a. steeds moeilijkere oefeningen en vervolgadviezen gewerkt naar het einddoel. Het plan kan op elk moment aangepast worden en indien nodig kunnen andere tools zoals biofeedback en TTNS worden ingezet. Trainen met biofeedback houdt in dat een meetinstrumentje ingebracht wordt in vagina of anus. Dit meetinstrumentje meet de bekkenbodemspanning. Op een schermpje kan je zien wanneer en hoe goed je de bekkenbodem aanspant en ontspant. TTNS is een apparaatje dat gebruikt wordt om een overactieve blaas rustig te krijgen.

Mocht je meer informatie wensen of eens in gesprek gaan met  Yvonne wat zij voor jou kan betekenen. Laat het ons weten.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?