Skip to content
Bel 077 - 398 28 34
  • Blog

Bij Kr8 kun je terecht als je de diagnose COPD heeft gekregen. We helpen jou graag zo optimaal mogelijk bij alle mogelijke klachten en symptomen die je kunt ervaren als je COPD hebt. Meer hierover later in deze blog. Nu eerst wat meer informatie over wat COPD nu eigenlijk is en inhoudt.

In Nederland hebben zo’n 600.000 mensen COPD. Dit wil zeggen dat ongeveer 1 op de 30 Nederlanders COPD heeft. COPD is daarmee één van de 5 meest voorkomende chronische aandoeningen in Nederland.

Twee soorten COPD

COPD is een verzamelnaam voor twee soorten longaandoeningen:

  • Chronische bronchitis is één van deze longaandoeningen. Bij chronische bronchitis is het zo dat de bronchiën chronisch ontstoken zijn. De bronchiën zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longblaasjes. Door de ontsteking maakt het lichaam meer slijm aan en zijn de bronchiën smaller en minder goed doorlaatbaar voor lucht waardoor ademhalen lastiger is.
  • Longemfyseem is de tweede longaandoening die valt onder COPD. Bij longemfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren of ze gaan minder goed werken. Longblaasjes zorgen voor de gasuitwisseling tussen zuurstof en afvalstoffen in je bloed. Hoe minder longblaasjes er zijn of hoe minder goed de longblaasjes werken hoe lastiger het wordt om genoeg zuurstof te krijgen. Hierdoor kan je het benauwd krijgen.

De oorzaken, symptomen en behandeling

Meestal is roken de oorzaak van COPD. Soms kan COPD veroorzaakt worden door andere dingen zoals: astma, erfelijke ziekten, schadelijke stoffen of luchtvervuiling.
De meest voorkomende symptomen bij COPD zijn: benauwdheid, hoesten, slijm ophoesten, kortademigheid, vermoeidheid, weinig spierkracht, gewichtsverandering en mentale klachten zoals depressie en angst.
Als je de diagnose COPD hebt gekregen van een arts krijg je meestal medicatie en/of een inhalator ofwel puffer genoemd. In sommige gevallen krijg je zuurstof toegediend. Ook zal de arts je adviseren om te stoppen met roken als dit het geval is. Je krijgt vaak een verwijzing voor fysiotherapie.

Longrevalidatie bij Kr8, waar kunnen wij jou bij Kr8 allemaal meehelpen als je COPD hebt?

Fysiotherapie

Ten eerste krijg je een intakegesprek bij één van onze longfysiotherapeuten. Op basis van dit intakegesprek zal er samen met je een behandelplan worden opgesteld. Er zullen een aantal fysieke testen worden gedaan en er zullen een aantal vragenlijsten worden afgenomen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van je conditie en gezondheid. Op basis van deze testen en vragenlijsten zal er worden gestart met conditie- en spierkrachtraining onder supervisie van de longfysiotherapeut.

Ademtherapie

Ook zal de longfysiotherapeut jou helpen met ademtherapie. Ademhalen wordt vermoeilijkt door COPD. Gerichte ademhalingstherapie en ademhalingsoefeningen worden daardoor sterk aangeraden bij COPD. De therapeut zal hier samen met je aandacht aan besteden. Tips, adviezen en oefeningen voor thuis zorgen ervoor dat je deze ademtechnieken altijd en overal kan toepassen.

Leefstijl coaching

Buiten de fysiotherapie op locatie is het de laatste jaren steeds meer uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat leefstijl een zeer belangrijke factor is in het ziekteverloop van COPD. Daarom willen wij als therapeuten jou ook op dit gebied helpen. Wij zullen gesprekken met je voeren en jou zo veel mogelijk proberen te adviseren en stimuleren om kleine maar belangrijke veranderingen aan te brengen in jouw leefstijl. Bijvoorbeeld:

  • Ondersteunen bij stoppen met roken
  • Ondersteunen bij bewegen
  • Helpen gezond te eten
  • Goed slapen

Diëtetiek

Bij Kr8 kunt je ook terecht bij één van onze diëtisten. Gezonde voeding is een belangrijke factor in het ziekteverloop van COPD. Met de conditie- en spierkrachtraining bij de fysiotherapeut heb je voldoende en goede voedingsstoffen nodig om je lichaam te ondersteunen in het opbouw- en herstelproces. Met name eiwitten kunnen een mooie en belangrijke aanvulling zijn. Een veel voorkomende klacht bij COPD is gewichtsverandering. Gewichtsverlies kan een gevolg zijn, omdat de energiebehoefte door COPD verhoogd is en het risico bestaat dat spiermassa als energiebron aangesproken wordt. De diëtist is de ideale aanvulling waar je hiermee geholpen kan worden.

Mentale klachten

Het krijgen van de diagnose van een chronische aandoening, in dit geval COPD, kan veel impact hebben op jouw fysieke gezondheid maar zeker ook op jouw mentale gezondheid. Dit is echt geen schande. Je fysiotherapeut zal dit uitvragen en bespreekbaar maken tijdens het intakegesprek maar ook gedurende het volledige revalidatietraject. Mocht je verdere hulp nodig hebben of extra ondersteuning kunnen gebruiken op dit gebied? Bij Kr8 kunnen wij dit bieden in de vorm van psychosomatische therapie. Bij psychosomatische therapie kijken we samen welke handvatten jou kunnen helpen om beter met de klachten om te gaan.

Vergoeding en verzekering

Als je de diagnose COPD heeft krijg je bovenstaande hulp en therapievormen deels of volledig vergoed vanuit uw basisverzekering. COPD wordt verdeeld in 4 classificaties, op basis van de classificatie die bij jou is gediagnosticeerd wordt de vergoeding bepaalt. Voor specifieke vragen hierover kunt je terecht bij jou hulpverlener of bij ons secretariaat.

Wat levert u dit allemaal op? Alle bovenstaande hulp die wij kunnen bieden hebben ook een positieve invloed op verschillende andere gezondheidsfactoren als je hart, bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker. En de therapie werkt ontspannend. Dit allemaal zorgt ervoor dat je vitaler en kr8-tiger gaat voelen!

Kr8 – Samen voor jouw gezondheid.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?