Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

In Dagblad de Limburger is onlangs een informatief stuk geplaatst over behandeling tijdens en na borstkanker binnen ’t Zorghoes in Horst.

Fysiotherapie Westingel en Ergotherapie Westsingel werken binnen gezondheidscentrum het Zorghoes nauw samen binnen de specialisatie oncologie. Als oncologie- en oedeemfysiotherapeuten en gespecialiseerd ergotherapeut zien wij veel cliënten met borstkanker. Velen van hen hebben klachten door behandelingen als een operatie, bestralingen, chemotherapie of hormoontherapie.

Na een borstoperatie met okselklierverwijdering kan door een verstoorde afvoer van lymfevocht een dikke arm ontstaan. Door oedeemfysiotherapie in de eerste weken na de operatie in te zetten kan er veel verschil gemaakt worden in het voorkomen van klachten zoals lymfoedeem, seroom (wondvocht) of littekenweefsel. We kunnen al vóór de operatie belangrijke informatie en adviezen geven. Ook worden dan nulmetingen verricht van bijvoorbeeld de armomvang, zodat na operatie of bestralingen een beginnend lymfoedeem sneller vastgesteld en behandeld kan worden en erger kan worden voorkomen.

Er ontstaan vaak huidproblemen door de bestralingen en schouderproblemen ten gevolge van littekenverklevingen. Deze zijn door middel van speciale huid- en fascietechnieken én gerichte oefeningen te behandelen.

Verminderde spierkracht, afname van conditie en vermoeidheid zijn ook veelvoorkomende klachten. Hiervoor kan oncologische revalidatie worden ingezet. Dat is een oefenprogramma op maat. Het is mogelijk om al tijdens de chemotherapie te starten met trainen, zodat de conditie optimaal blijft en chemokuren beter verdragen worden.

Bij de ergotherapeut leert iemand bijvoorbeeld omgaan met vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen of het zogenaamde chemobrein. Door een gerichte behandeling weet de cliënt beter wat hij/zij kan en waar zijn/haar grenzen liggen. Dit helpt om beter te functioneren in de werk- of thuissituatie.
Oncologie-/oedeemfysiotherapie en ergotherapie kan ingezet worden in alle fasen van borstkanker: tijdens de behandelingen, de herstelperiode of als de ziekte niet meer kan worden genezen.
Door de samenwerking versterken we elkaar, waardoor de behandeling effectiever zal zijn.

Door jarenlange ervaring in de oncologische zorg kunnen wij signaleren als er zich complicaties voordoen. We werken intensief samen met andere disciplines via het netwerk ISOZzon. Zo kunnen we indien nodig ook doorverwijzen naar bijvoorbeeld specialist, diëtist of psycholoog.

Onze Ervaring
Het is heel mooi om dit werk te mogen doen. In een korte tijd ontstaat vaak een bijzondere band doordat we de cliënt kunnen begeleiden in een zeer ingrijpende periode.
Als wij eraan kunnen bijdragen dat klachten verminderen, conditie en kracht weer verbeteren en zo een positieve verandering plaatsvindt in het dagelijks leven, dan geeft dat een heel goed gevoel! Goede nazorg vinden wij erg belangrijk. We proberen de cliënt te leren wat hij/zij zelf kan bijdragen om klachten te verminderen en behaalde resultaten te behouden. Men kan bij ons terecht voor informatie of adviezen. Ook als er na de behandeling nog vragen zijn kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wij staan voor u klaar!

fysiotherapeute Lotte
Lotte van Gerven
Fysiotherapeute Yvonne Smulders
Yvonne Smulders
Corine van Stipdonk fysiotherapeute
Corine van Stipdonk
Therapeute horst Cathelijne Strijbosch
Cathelijne Strijbosch
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?