Skip to content
Bel 077 - 398 28 34
  • Blog

Afgelopen 2 jaar heb ik met veel enthousiasme de opleiding tot Master healthy Ageing Professional gevolgd en met succes afgerond. Een mond vol! Het is letterlijk, ‘gezond ouder worden professional’. Omdat we steeds ouder worden en de zorg onder druk staat is het nodig om ons meer in te zetten in dat wat gezondheid bevordert. Tijdens de opleiding heb ik geleerd om te onderzoeken hoe we dit kunnen doen.

Corine van Stipdonk
Onderzoek, Wat is de relatie tussen buik en stress gerelateerde klachten?

Als psychosomatisch fysiotherapeut behandel ik mensen met veelal stress gerelateerde klachten. Het viel me op dat deze mensen vaak tegelijkertijd buikklachten ervaarden. Dit heeft vragen bij mij opgeroepen: Is er een verband tussen deze klachten? Wat kunnen we er binnen Kr8 mee en wat doen we hier nu al mee? De onderzoeksvraag: “Hoe kunnen we binnen Kr8 de multidisciplinaire samenwerking in de zorg voor patiënten met stressgerelateerde klachten en tegelijkertijd Prikkelbare Darm Syndroom het beste vormgeven?” was hierbij de leidraad. Omdat buikklachten een ‘breed’ en soms ‘vaag’ begrip is, is er gekozen om het Prikkelbare Darm Syndroom te onderzoeken. Dit is een aandoening waarbij mensen terugkerende periodes van buikpijn en veranderende stoelgangpatronen hebben. Men ervaart bijvoorbeeld een opgezette buik en buikpijn afhankelijk van de stoelgang.

Kr8-ig menukaart

Binnen Kr8 zijn er vele disciplines betrokken geweest die wat kunnen betekenen omtrent het behandelen van stress- en buikklachten: een diëtist, een ergotherapeut, een psychosomatische fysiotherapeut, de bekkenfysiotherapeut, een osteopaat, de orthomoleculair therapeut, een oedeemtherapeut en een coach. Het onderzoek heeft opgeleverd dat we binnen Kr8 gaan werken met een ‘menukaart’. Hierin staat wat, welke therapeut zou kunnen betekenen voor de patiënt met deze klachten. Met de menukaart bekijken we samen hoe we jou de optimale behandeling kunnen geven zodat je minder klachten ervaart en ontwikkelt.

Indien je meer wilt weten over het onderzoek of wat we eventueel voor jou kunnen betekenen, kun je contact opnemen met Corine via cvstipdonk@kr8-horst.nl.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?