Skip to content
Bel 077 - 398 28 34
Velen denken bij rugpijn juist het tegenovergestelde, maar het beste is om zoveel mogelijk in beweging te blijven. Ook als het pijn doet. Wij beantwoorden 7 vragen die vaak in onze praktijk gesteld worden

Wat is spit?

Pijn die plotseling in de onderrug of bilstreek schiet. De naam van die pijn is afgeleid van het woord spit, dat puntige ijzeren staaf betekent. Vroeger geloofde men namelijk dat spit het gevolg was van een pijlschot van kwaadaardige wezens.

Wat is een hernia?

Bij een hernia puilt de tussenwervelschijf van de wervelkolom uit. Door kleine beschadigingen is de schijf vervormd, waardoor hij niet meer netjes tussen de wervels ligt. Bijna altijd gebeurt dit uitpuilen in de lage rug. Door een uitstulpende tussenwervelschijf kunnen zenuwen bekneld raken. Dit geeft pijn in de rug en straalt als pijn, een verdovend gevoel of krachtsverlies uit naar één been, soms naar twee benen.

Welke rugpijn heeft u?

Dat is heel lastig uit te maken, ook voor artsen. Het is vaak niet goed te onderscheiden of de rugpijn in de spieren, zenuwen, gewrichten, tussenwervelschijf of in het bot zit. Een röntgenfoto of MRI-scan helpt heel weinig, want ook bij mensen zonder rugklachten vindt men afwijkingen. Daardoor is het vaak lastig om te zeggen of een hernia die u ziet, ook écht de oorzaak van de pijn is.

Wat is de oorzaak van lage rugpijn?

Slechts bij 1 tot 5 procent van de mensen met lage rugpijn is een specifieke oorzaak aan te wijzen. Meestal is dat een hernia of een inzakking van een wervel. Bij de overige mensen met klachten is niet echt een oorzaak te vinden. Mogelijk hebben zij rugpijn door overbelasting van de rug of door een verkeerde beweging.

Wanneer moet u naar de huisarts?

Het is zinvol om naar de huisarts te gaan wanneer de pijn zo heftig is dat u niet kunt staan, zitten of liggen, of wanneer het in de loop van enkele dagen steeds erger wordt. Ga zeker naar de huisarts als u minder kracht of gevoel hebt in een been of de pijn uitstraalt tot onder de knie.

Wat kunt u doen aan acute lage rugpijn?

In de meeste gevallen: blijf zoveel mogelijk in beweging, ook wanneer het pijn doet. Als bewegen niet lukt, dan wordt een of twee dagen bedrust aanbevolen, bij ernstige pijn een paar dagen langer. Medicijnen of fysiotherapie kunnen het herstel helaas niet echt versnellen. Pijnstillers zijn prettig om de pijn te verdrijven. Paracetamol is de eerste keus. Tweede keus zijn bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac en naproxen. Medicijnen die de rugspieren verslappen, hebben geen zin. Indien de oorzaak van de lage rugpijn een hardnekkige hernia is, kan een operatie volgen. De kans op succes is daarmee 60 tot 90 procent.

Hoe kunt u lage rugpijn voorkomen?

Honderd procent te voorkomen is een aanval van lage rugpijn niet. De kans erop wordt wel kleiner door de spieren te versterken. Dat kan door veel beweging te nemen, zoals zwemmen, fietsen of wandelen. Aparte rug- en buikspieroefeningen bieden mogelijk extra bescherming. Voor mensen die fysiek zwaar werk doen, is het belangrijk om til- en draaibewegingen goed uit te voeren.