Skip to content
Bel 077 - 398 28 34
  • Blog

Oktober is Nationale borstkankermaand.  Een tijd waar ik, Lotte als oncologie- en oedeemfysiotherapeut bewust stilsta bij borstkanker. Borstkanker is een veel voorkomende soort kanker. De impact tijdens deze ziekte is groot!

Tijdens mijn werk behandel ik veel mensen die kanker hebben, of kanker hebben gehad. Hierdoor kom ik dus dagelijks in aanraking met deze ziekte.

klachten
Mensen ervaren verschillende soorten klachten tijdens de kankerbehandeling, maar vaak ook tot lang na de behandeling.
Denk hierbij aan verminderde kracht en conditie, vermoeidheid, oedeem (ophoping van vocht in bijvoorbeeld een arm en/of borst), pijn, stijfheid, verminderde balans, mentale klachten enz.
Gelukkig kan ik als gespecialiseerd fysiotherapeut vaak helpen om deze klachten te verminderen of om manieren te vinden om er beter mee om te gaan.
Behandeling
De behandelingen variëren van persoonlijke fysiotherapiesessies om pijn, stijfheid en oedeem te verminderen tot het begeleiden van gedoseerd opstarten of hervatten van sportactiviteiten om fysieke fitheid te verbeteren. Deze sportactiviteiten kunnen individueel of in groepsverband plaatsvinden.
Het mooie van sporten in een groep is het contact met lotgenoten, dit ervaren mensen vaak als prettig. Ze kunnen onderling sparren over dingen waar ze in het dagelijks leven tegen aan lopen. Elkaar ondersteunen of adviseren rondom bijvoorbeeld bepaalde situaties met werk. Maar vooral ook het hebben van een luisterend oor voor elkaar en begrijpen wat een ander meemaakt en voelt.
Vaak komen patiënten pas bij ons terecht als de kankerbehandeling al voorbij is… Dan kunnen we mensen uiteraard ondersteunen tijdens het herstel.
Maar in sommige situaties zou het zelfs nog beter zijn als mensen eerder bij ons terecht komen. Uit onderzoek blijkt dat juist trainen tijdens de kankerbehandeling een positief effect heeft op fysieke fitheid, mentale belastbaarheid, maar vooral ook op hoe mensen het behandeltraject doorlopen. Denk hierbij aan ”fit 4 surgery”. Mensen trainen hierbij een korte periode voor de operatie op een hoge intensiteit om nog net iets fitter de operatie in te gaan. Of training tijdens chemotherapie. Door in beweging te blijven kan men de bijwerkingen van de kuren vaak beter doorstaan en zullen ze minder ver terug zakken wat betreft fysieke fitheid.
Niet meer beter worden
Ook als mensen niet meer beter worden van de ziekte, kunnen we meestal iets voor ze betekenen. Zo fit mogelijk blijven om de dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk uit te kunnen blijven voeren. Als we merken dat activiteiten lastiger worden, kunnen we uiteraard ook de hulp van één van onze ergotherapeuten inschakelen om te bekijken of er eventueel aanpassingen of hulpmiddelen nodig zijn.
Ook in de laatste fase van de ziekte kunnen we zo nodig helpen bij het bieden van comfort en uiteindelijk kwaliteit van sterven.
”Samen zij aan zij tegen borstkanker”
In tijden van ziekte en herstel kan het soms hobbelig en uitdagend zijn. Je staat er niet alleen voor. We zijn er samen met jou, je familie, vrienden, medepatiënten en behandelaren. We zijn er om jou te ondersteunen, hoop te geven en motiveren op de best mogelijke manier. vind jouw kracht om hier doorheen te gaan.
Lotte en team Kr8
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?