Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Hoi allemaal!

Het is al even geleden…

dat ik (Rik) op het werk ben geweest en jullie heb gezien of zal gaan zien. Zoals sommigen misschien weten ben ik een tijdje op een mooie reis geweest in Nepal en Sri Lanka met mijn vriendin. Op vakantie kregen we het een en ander mee van wat er in Europa speelde in verband met Corona. De laatste week werd het ook in Sri Lanka steeds roeriger waardoor we iets eerder terug zijn gekomen dan gepland (achteraf gelukkig maar).

Nu we terug zijn is alles anders en veel lijkt uit balans. De zorg draait op volle toeren met name voor de corona-patiënten terwijl het overgrote deel van het land zo goed als stil ligt. Deze stilstand is heel gek en nog steeds onwerkelijk voor mij, zoals (waarschijnlijk) voor velen.

Deze periode zorgt voor veel onzekerheden voor jong en oud. Verschillende vragen kunnen in je hoofd gaan zitten waardoor je je somber kunt gaan voelen. Dit is vrij normaal alleen hoeft het niet je dagelijkse sfeer te bepalen. Somberheid kan invloed hebben op je lichamelijke gesteldheid waardoor je in een neerwaartse spiraal terecht kunt komen.

 

Als fysiotherapeut heb ik de laatste jaren ervaren wat fysieke gesteldheid met mensen kan doen…

Ik zie het lichaam en geest als een geheel en kleine beperkingen kunnen zo hinderlijk zijn dat niets meer vanzelfsprekend is. Ben je fysiek beperkt, dan kun je ook mentaal er doorheen zitten. Andersom geldt dit ook, voel je je even slecht of somber dan kunnen er onverklaarbare fysieke klachten optreden.
Lichamelijke inspanning op een bepaalde intensiteit zorgt dat de hersenen endorfine, serotonine en dopamine vrij maken. Dit zijn allemaal stofjes (neurotransmitters) die je gemoedstoestand kunnen beïnvloeden. Ook kan lichamelijke inspanning zorgen voor een vermindering van aanmaak van cortisol, een stofje wat verantwoordelijk is voor stress. Cortisol is niet bepaald slecht, maar langdurige stress kan ervoor zorgen dat je iets vatbaarder bent gezien het je afweersysteem onderdrukt.

Op het moment dat jij je fysieke gesteldheid verbeterd zul je je beter gaan voelen, creatiever voelen en meer rust in de hectiek van vandaag bewaren. Mensen inzicht geven in de mogelijkheden ondanks fysieke beperkingen, en mensen helpen de fysieke beperkingen weg te nemen maakt mijn beroep zo mooi en dankbaar.

 

Helaas zijn de mogelijkheden tot sporten voor de meesten nu wat beperkter…

Dit is echter geen reden om stil te staan, want stilstand is achteruitgang en rust roest. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om ook thuis te trainen. Graag wil ik jou hierbij ondersteunen om toch tot de juiste trainingsprikkel te komen (of je nou materialen thuis hebt of niet). Als sportfysiotherapeut vind ik het maken van oefenschema’s heel leuk werk (klinkt nerdy hè), zo kan ik voor alle niveaus (jong-oud-getraind-ongetraind) een op maat gemaakt programma maken zodat je zelfs in deze gekke tijden vooruitgang kunt boeken met je eigen gestelde doelen, dit kunnen we monitoren door bijvoorbeeld videobellen.

Ik wil je graag helpen…

Heb jij interesse in hulp bij thuis trainen, neem gerust contact op en stuur me een mailtje.

Ik hoop het beste voor jullie allemaal, zodat we elkaar over een tijdje weer gezond en gerust kunnen zien ?

 

Groetjes Rik