Skip to content
Bel 077 - 398 28 34
  • Tips

Regelmatig krijgen we deze vraag: “Als ik wat langer zit, vooral een beetje onderuit gezakt, dan krijg ik tintelingen en soms een doof gevoel in mijn voeten. Wat is dat?”

Tintelingen en doof gevoel wijzen bijna altijd op problemen met de zenuwen. Vaak is er sprake van een zenuwbeknelling. We kennen allemaal het fenomeen van een slapende hand. Eigenlijk is dat hetzelfde. De zenuw is meestal ergens rond de elleboog bekneld geraakt en als dat wat langer duurt, voel je eerst een tinteling en uiteindelijk is het gevoel verdwenen uit je hand.

Beruchte beknellingsplekken

Dit gebeurt eigenlijk ook in je voet zoals bij deze vraag. Vaak raakt de zenuw die van de rug naar de voet loopt ergens onderweg bekneld. Dat kan heel centraal midden in de rug gebeuren bij bijvoorbeeld een hernia. Andere ‘beruchte’ beknellingsplekken zijn vaak de bil, knie en de enkel.

Het kan vanzelf overgaan, net als bij een slapende hand, maar als je het vaker hebt, niet weg gaat, en/of erger lijkt te worden dan moet je absoluut niet te lang wachten. Zenuwweefsel kan bij lange beklemming namelijk zo ernstig veranderen dat je misschien niet volledig hersteld.

De fysiotherapeut kan door vragen en specifieke onderzoekstechnieken bekijken hoe het is gesteld met jouw klachten. Wat de mogelijke oorzaak is. Wacht bij tinteling nooit lang. Bij twijfel kun je het best direct een afspraak maken. Dat kan direct, je hoeft geen verwijzing te hebben.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?