Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Naarmate we ouder worden is er een verhoogde kans dat er zich artrose ontwikkelt in gewrichten. In de volksmond vaak slijtage  genoemd. Eigenlijk is deze slijtage meer een vermindering van de kwaliteit van het kraakbeen. Deze slijtage hoeft niet altijd voor klachten te zorgen.

Bij veel mensen kan dit voorkomen zonder dat je bijvoorbeeld pijn ervaart. Bekende gewrichten waar artrose voor kan komen zijn bijvoorbeeld de knie, heup  en de schouder, maar ook andere gewrichten kunnen problemen ondervinden zoals de duim en de wervelkolom.

Opstartproblemen

Een bekend probleem bij slijtage van de gewrichten is het opstarten. Het opstaan uit de stoel gaat vaker moeizaam. De eerste paar passen voelen stijf aan. Eenmaal op gang gaat het wel. Naast opstartproblemen, is er ook vaak pijn in de lies. Deze pijn is soms scherp van aard en wordt meestal gevoeld in de lies. Zeker bij bepaalde bewegingen. Vaak ga je naar de pijn lopen, waardoor er ook andere klachten kunnen optreden.

Foto en echo

Het beste kan slijtage  vastgesteld worden met een röntgen foto. Een echo kan zeker van aanvullende waarde zijn, omdat met een echo ook vocht in het gewricht gezien kan worden en er onder beweging gekeken kan worden wat er met het gewricht gebeurd. Dit is bij een foto bijvoorbeeld niet mogelijk. Je hebt in het verleden al eens een foto laten maken en je hebt toch nog vragen, mogelijk kan een echo je meer duidelijkheid verschaffen.

Behandeling

Uit onderzoek is gebleken dat mobilisaties en oefentherapie of een combinatie van beiden een positieve invloed hebben op de symptomen bij artrose. Door de spieren rondom het gewricht te versterken en je gewricht zo mobiel mogelijk te houden kan een operatie mogelijk worden voorkomen of uitgesteld. Vandaar dat per 1 januari 2019 de zorgverzekeraar 12 behandelingen per 12 maanden vergoedt uit de basisverzekering. Hiervoor is wel een verwijzing van de huisarts of specialist nodig. Wij bieden specifieke artrose groepen voor bijvoorbeeld heup- en knieartrose.

Overgewicht en artrose

Artrose kent verschillende oorzaken, waaronder overbelasting door overgewicht. Om het effect hiervan te beperken, geldt het advies om te streven naar gewichtsverlies.
De diëtist kan je helpen om op een verantwoorde manier je leefstijl aan te passen. Ze zal samen met jou opzoek gaan naar een goede balans in je voedingspatroon en beweegpatroon, op een zodanige manier dat het past in jouw leven.
Meer informatie hierover vindt je onder “het kopje overgewicht”.

We kunnen je helpen met de volgende specialismen

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?