Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Bekken- heup en liesklachten kunnen afzonderlijk of gepaard voorkomen. Deze gewrichten hebben veel invloed op elkaar, waardoor een heupklacht bijvoorbeeld liespijn kan geven, of bekkenklachten heup pijn. Onze therapeuten zullen tijdens het onderzoek verder verdieping zoeken om de oorzaak van je klachten te achterhalen.

Bekkenklachten

Onze bekkentherapeut behandelt mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen als vrouwen zijn. Veel klachten zijn te verhelpen, maar mensen hebben vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Schaamte speelt daarbij een rol. Als ze over die schaamte heen stappen, blijkt het leven weer veel prettiger te worden.

Wat is bekkenpijn

Bekkenpijn bevindt zich laag in de rug, in de billen, bovenbenen, liezen, het stuitje of aan de voorkant bij het schaambot. De term bekkeninstabiliteit werd ook wel gebruikt wanneer er problemen zijn die tijdens de zwangerschap of na de bevalling nog aanwezig zijn.

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken.

Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen op deze gebieden leiden. Pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem, bij het stuitje of schaambeen komt hierbij ook voor. Lage-rug- en bekkenpijn kunnen ook veroorzaakt worden door niet goed functionerende bekken- en bekkenbodemspieren.

Bij ons kun je terecht voor adviezen over houding, houdingsveranderingen, juist leren aanspannen van spieren, belasting en belastbaarheid, toiletgedrag en ondersteunende hulpmiddelen, zoals een bekkenband. Tevens kunnen de spieren rondom het bekken geoefend worden, zodat ze, indien nodig, krachtiger worden of beter kunnen ontspannen. Indien nodig kunnen pijnpunten behandeld worden.

Bekkenbodemklachten

Bekkenbodemtraining kan zowel inwendige als uitwendige behandelmogelijkheden omvatten. Middels oefeningen voor thuis kunnen een aantal klachten al voldoende afnemen. Voor de inwendige bekkenbehandelingen werken wij samen met een praktijk uit de regio die iedere vrijdag aanwezig is om ons bij deze klachten te ondersteunen.

Heup

Klachten rondom de heup hebben vele mogelijkheden als oorzaak. Klachten direct vanuit de heup resulteren vaak in liesklachten. Bij klachten aan de buitenzijde van de heup en bilregio, wordt er vaak een oorzaak gevonden vanuit de lage rug. Wat precies de oorzaak is voor jouw pijn, kan worden beoordeeld door onze therapeuten. Als de oorzaak is gevonden kan ook direct een behandeling worden gestart.

Lies

De lies wordt namelijk door veel regio’s in het lichaam beïnvloed. Een veel voorkomende oorzaak is het herhaaldelijk aanspannen van de spieren, bijvoorbeeld bij sport of werk. Deze beenspieren hechten aan in het bekken ter hoogte van de lies en bij te veel spanning kan dit liesklachten veroorzaken; aanraking hierbij kan dan zeer pijnlijk zijn.

Indien er sprake is van slijtage van de heup, wordt liespijn ook regelmatig beschreven als symptoom.

Liesklachten worden veel beïnvloed vanuit andere gewrichten rondom de lies. Denk bijvoorbeeld aan de rug, de heup en de knie. Vanuit de rug kunnen klachten zich op vele plekken in het lichaam uiten, waaronder de lies. Dit kan worden veroorzaakt door zenuwen en spieren. Met name sporters, voetballers in het bijzonder, ervaren vaak liesklachten die worden beïnvloed door deze verschillende gewrichten. Door onze combinatie van manueel therapie en sportfysiotherapie aan te bieden, kunnen we je van A tot Z helpen zodat jij weer snel je sport kunt oppakken. De manueel therapeut richt zich op het onderzoeken en behandelen van alle gewrichten die een rol kunnen spelen bij je liesklachten en de sportfysiotherapeut pakt de belastbaarheid aan zodat jij weer kunt doen wat jij het liefst doet!

 

Net zoals bij ieder gewricht zijn klachten aan het bekken, lies en heup vanuit verschillende gebieden te verklaren. Een osteopaat heeft weer een andere invalshoek om naar deze klachten te kijken. Ook bij deze klachten kan Danique je ondersteunen bij jouw herstel.

 

Gezien de vele invalshoeken gaan wij graag met je aan de slag op de juiste te vinden!

Wij kunnen je helpen met de volgende specialismen

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?