Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Etalagebenen, ook wel ‘claudicatio intermittens’ genoemd, wordt veroorzaakt door een vernauwing van de bloedvaten in het been, waardoor te weinig zuurstofrijk bloed naar de spieren wordt gevoerd. Tijdens inspanning, zoals bij wandelen, ontstaat zo een zuurstoftekort in de spieren; hierdoor ontstaat kramp en vervolgens pijn.

Wat zijn de symptomen van etalagebenen?

  • pijn, kramp of vermoeid gevoel tijdens lopen of fietsen
  • pijnklachten bevinden zich meestal in de kuiten (soms in bil, bovenbeen, voetzool of tenen)
  • pijn ontstaat bij lopen en trekt weg bij stilstaan
  • pijn ontstaat meestal na dezelfde loopafstand
  • bij helling lopen of berg op lopen zijn de klachten er eerder

Hoe ziet de behandeling er uit?

Looptherapie is de belangrijkste invulling bij etalagebenen. Tegenwoordig wordt er steeds meer intervaltraining toegepast bij deze looptraining. Meten is weten. Vandaar dat er regelmatig een test zal worden uitgevoerd om te kijken wat de voortgang is. Deze informatie kan met je vaatspecialist gedeeld worden om zo samen te werken aan jouw herstel.

Onze specialisten richten het behandelprogramma op het verbeteren van de belastbaarheid en het vergroten van het uithoudingsvermogen van de spieren. Dit gebeurt door middel van looptraining. De angst voor bewegen neemt af en je kunt steeds beter tegen de pijn. Daardoor zal jouw loopafstand verbeteren. Het programma duurt in totaal minimaal 3 tot 6 maanden. U kunt hiervoor verwezen worden via de vaatchirurg of de huisarts. Ook wanneer claudicatio intermittens reeds is behandeld met een operatie, is dit programma zeer geschikt.

Zijn er vragen over de vergoeding bij deze klachten, klik dan hier. 

Wil jij meer informatie over etalagebenen, neem dan contact op met onze fysiotherapeuten die zich hierin hebben gespecialiseerd.

Onze etalagebenen specialisten

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?