Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Hart- en longproblemen en COPD hebben veel invloed op ons dagelijks leven. Een manier vinden om hier zo weinig mogelijk hinder van te ervaren kan veel voor jou betekenen.  Alles kost meer moeite, terwijl het voorheen een stuk makkelijker ging. Wij staan graag voor je klaar om samen je doelen te bereiken, waardoor jij weer kunt doen wat jij zo belangrijk vind.

Hartklachten

Een hartoperatie of hartinfarct kan je leven op z’n kop zetten. Na zo’n gebeurtenis kost het tijd om te herstellen, zowel lichamelijk als mentaal. Na een hartinfarct of operatie wordt meestal gestart met revalidatie in het ziekenhuis. Indien dit niet mogelijk is of er is behoefte om verdere begeleiding na dit traject te vervolgen, is revalidatie bij ons in de praktijk iets voor jou. We hebben direct contact met de hartcoördinatoren van het ziekenhuis om bij vragen snel aan de bel te kunnen trekken.

fysio nodig

Voeding bij hart- en vaatziekten

Voeding is één van de belangrijkste elementen waarmee je hart- en vaatziekten kunt beïnvloeden. Je gewicht, je bloeddruk en je cholesterolgehalte zijn factoren die van invloed zijn op de conditie van je hart- en bloedvaten en hebben een directe link met je voedingsgewoonten.
Met name je zoutgebruik, de verhouding tussen verzadigd en onverzadigd vet en je energie-inname zijn hierin van betekenis.

De diëtist zal in de behandeling uitgaan van jouw huidige voedingsgewoonten, je wensen, medische achtergrond, gebruikte medicatie en het doel. Daarnaast zal zij de verhouding tussen je totale lichaamsvet, buik vet en BMI monitoren. Deze informatie combineert zij, in het voedingsplan, met de laatste ontwikkelingen op het gebied van voeding bij hart- en vaatziekten.

Longklachten (COPD)

Bij COPD is ademen moeilijker omdat je minder zuurstof hebt als gevolg van beschadigde longen. Dagelijkse, normale dingen, zijn dan opeens niet meer zo normaal om uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan traplopen, boodschapen doen en aan- en uitkleden. Een gezellige wandeling is opeens niet meer zo gezellig, omdat praten en lopen geen goede combinatie meer is.

COPD en voeding

Mensen met COPD kampen vaak met ondergewicht of met ongewenst gewichtsverlies, door een verhoogd energieverbruik. Daarnaast zijn er ook mensen die juist last hebben van overgewicht of onbedoeld aankomen.
In beide gevallen speelt voeding een belangrijke rol. Met name de hoeveelheid eiwitten en energie zijn van belang.
Bij ondergewicht en ongewenst gewichtsverlies, ligt een afname van spiermassa op de loer. Voldoende energie en eiwitten, op de juiste tijden, zorgen voor een zo optimaal mogelijk herstel hiervan.
Bij overgewicht of onbedoeld aankomen, is het van groot belang om op een gezond gewicht te komen, waarbij je spiermassa zo goed mogelijk behouden blijft. Ook hierbij speelt de juiste afstemming van energie en eiwitten een cruciale rol.
De diëtist zal voor een persoonlijk plan samen met jou kijken naar je voedingsinname, gewichtsverloop en spiermassa. Tevens houdt de diëtist in het advies rekening met je lichaamsbeweging en de momenten waarop je dit doet, zodat voeding je trainingen optimaal kan

Revalidatie bij long- en hartproblemen

Voor zowel de hart- als longproblemen kan revalidatie een enorme toevoeging zijn om je eigen belastbaarheid te verbeteren. Samen met je therapeut wordt een programma opgesteld dat zich met name richt op krachttraining, bij voorkeur die spieren die jij als persoon in dagelijkse leven ook veel gebruikt.

Krachttraining zorgt ervoor dat ons hart- en longsysteem minder zwaar belast worden, waardoor je minder moeite krijgt met dezelfde activiteiten.

Heb je vragen over je persoonlijke mogelijkheden bij hart- of longklachten? Neem dan contact met ons op.

Wij kunnen je helpen met de volgende specialismen

Onze specialisten