Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Vaak accepteren we het gewoon: brandend maagzuur, buikpijn, krampen, obstipatie, diarree, winderigheid. ‘Dat is toch normaal?’

Verschillende specialisaties kunnen een rol spelen bij het behandelen van maag- en darmklachten.

Diëtist en maag- en darmklachten

Coeliakie, de Ziekte van Crohn, het prikkelbaar darmsyndroom, verstopping, diarree of brandend maagzuur zijn voorbeelden van aandachtsgebieden van een diëtist.
Omdat er dagelijks eten door je maag en darmen gaat, speelt voeding een belangrijke rol bij de behandeling van deze ziekten en klachten. Voeding kan namelijk je klachten verergeren of verbeteren.

Een diëtist kan je helpen om te bepalen wat goed voor jou is. Zij zal samen met jou kijken naar de aard van je klachten, je dagelijkse gewoonten, wensen en het doel van de behandeling. Deze persoonlijke informatie zal ze combineren met haar kennis en kunde op het gebied van maag- en darmklachten. Er is namelijk al veel onderzoek gedaan naar de rol van voeding op dit gebied.

Een diëtist kan je helpen om te bepalen wat goed voor jou is. Zij zal samen met jou kijken naar de aard van je klachten, je dagelijkse gewoonten, wensen en het doel van de behandeling. Deze persoonlijke informatie zal ze combineren met haar kennis en kunde op het gebied van maag- en darmklachten. Er is namelijk al veel onderzoek gedaan naar de rol van voeding op dit gebied.
Voor meer specifieke informatie over de verschillende maag- en darmklachten kun je een kijkje nemen op de website van de diëtist.

Osteopathie en maag- en darmklachten

Een osteopaat gaat op zoek naar de reden waarom deze organen een (pijn)signaal geven.
Mensen met maagklachten hebben vaak last van zuurbranden, oprispingen en boeren. Andere merken dat het eten moeilijker zakt of ervaren een zwaar gevoel in de maagregio.
Er zijn verscheidene oorzaken die de osteopaat samen met jou zal nagaan.

Mensen met darmklachten herkennen zichzelf in klachten zoals obstipatie, diarree, darmkrampen, winderigheid. Veel gehoorde klachten waarvan veel mensen denken dat deze normaal zijn. Vaak zijn er meerdere bezoeken aan de arts geweest en volgt de diagnose: prikkelbaardarmsyndroom, waar je vervolgens mee moet leren leven.
Ook bij darmklachten ga ik als osteopaat op zoek naar de ‘oorzaak’ van de klacht:

  1. Hoe goed beweegt de darm?
  2. Is er een link met voeding?
  3. Is er een periode geweest van langdurige antibiotica of ander medicatie gebruik?

Wil jij meer lezen hoe een osteopaat kijkt naar deze klachten, klik dan hier.

Psychosomatisch therapeut en maag- en darmklachten

Bij spanningen, angsten en chronische pijn is er vaak een relatie met maag en darm klachten. Emoties zitten in de buik( bv vlinders in de buik en een knoop in de maag hebben).
Als de maag-darmflora niet optimaal beweegt kan dit voor een verminderde doorbloedig zorgen waardoor onze afvalstoffen niet voldoende afgevoerd worden. Ons lichaam zal daardoor minder goed herstellen bij klachten als stress, pijn en angst.
Door behandeltechnieken van de buik en het aanleren van de juiste ademhaling kan de werking van de darmen geoptimaliseerd worden.

Orthomoleculaire therapie en maag- en darmklachten

Heb je last van een opgeblazen gevoel? Winderigheid? Opboeren? Zuurbranden?
Stinkwinden, heb je na het eten lang een vol gevoel in je buik? Heb je vermoeidheidsproblemen.
Vele klachten bestaan vaak al jaren, lijken “gewoon” bij je te zijn. Alsof deze klachten bij jou horen. Dit is echter niet zo.
Doordat je bepaalde voedingsstoffen niet goed verdraagt. Of verschillende combinaties van voeding niet goed bij je passen, kan dit een oorzaak van je klachten zijn.
Het kan ook zo zijn dat stress de boosdoener is, dat je te gehaast eet, of teveel drinkt bij het eten.

Graag kijk ik als orthomoleculair therapeut naar je klachten.
Zijn klachten acuut of heb je bloed bij je ontlasting, dan raadpleeg je natuurlijk altijd je huisarts.

Wij kunnen je helpen met de volgende specialisaties

Maak kennis met onze maag- en darmspecialisten

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?