Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Nek- en lage rugklachten zijn één van de meest voorkomende fysieke klachten. Bijna iedereen krijgt er zelf mee te maken of kent wel iemand die hiermee te maken heeft gehad. Iedere klacht is echter verschillend en je kunt jezelf niet vergelijken met iemand anders.

Veel rug- en nekklachten hebben een eigen herstel. Dit herstel dient wel snel te beginnen na het ontstaan van de klachten. Zit er binnen enkele dagen geen herstel in, dan kun je direct actie ondernemen. Indien de klachten korte duur aanwezig zijn, is er in de meeste situaties ook een snel herstel te verwachten bij een vroege behandelinterventie. Indien je het herstel langer af wacht, zien we vaak ook een langere behandelepisode.

Hoe kom ik aan mijn klachten?

De oorzaak van nek- en rugklachten komt veelal vanuit de wervelgewrichten, banden of spieren rondom de wervelkolom. Andere oorzaken kunnen voortkomen uit letsel aan de tussenwervelschijf of slijtage. Deze structuren zouden eventueel klachten in armen en benen veroorzaken, zoals tintelingen, doofheid, schietende pijn, etc. Indien je wel uitstraling ervaart, maar geen nek- of rugpijn voelt, zal in de meeste gevallen de nek of rug nog steeds de veroorzakende factor zijn voor jouw klachten.

Hoe kom ik van mijn klachten af?

Iedere rug- en nekklacht is bij iedereen anders. Vandaar dat wij vanuit verschillende specialisme een passende behandeling  kunnen bieden voor jouw specifieke klachten. Welke behandeling het beste bij jou past, wordt samen bepaald door je therapeut en met name jezelf. Welke manier past bij jou en waar heb jij het meest vertrouwen in. Mogelijk heb je al een eerdere ervaring die je helpt bij het maken van deze beslissing.

De ervaring is vaak dat kortdurende rugklachten met één of enkele behandelingen goed herstellen. Heb je langdurige of chronische klachten, kan toevoeging van training zeer goede resultaten geven. Denk dan bijvoorbeeld aan fysiopilates en/of Egym.

Hoe zorg ik ervoor dat ik geen klachten (terug)krijg?

Om klachten te voorkomen is het belangrijk dat je lichaam kan wat jij wilt doen. Vaak zien we dat mensen meer willen dan ze fysiek aan kunnen. Hierdoor ontstaat er een vorm van overbelasting. Onze spieren worden aangestuurd door onze hersenen. Bij bijvoorbeeld rugklachten zien we dat deze timing bij ‘het in de rug schieten’ direct afneemt, waardoor dit herhaaldelijk blijft terugkomen. Middels trainingen zoals fysiopilates, Egym en andere oefeningen kunnen we deze timing weer herstellen. Naast timing is spierkracht en uithoudingsvermogen zeer belangrijk in ons lichaam. Wij gaan graag met je aan de slag om deze balans te vinden waardoor de klachten niet terug komen.

De behandeling kan bestaan uit verschillende doelen:

  • herstellen van gewricht mobiliteit
  • herstellen/verbeteren van coördinatie
  • verminderen van zenuwirritatie/inklemming
  • opbouwen van stabiliteit
  • begeleiding en aanpassing van houding

Soms is een combinatie van verschillende doeleinden het recept om jou weer klachtenvrij te kunnen functioneren. Durf jij met ons aan de slag te gaan?

Binnen onze praktijk hebben we verschillende mogelijkheden om een passende behandeling te vinden voor jouw specifieke klachten.

Wij kunnen je helpen met de volgende specialisaties:

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?