Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Instabiliteit betekent dat je moeite hebt om het gewricht goed te besturen. Simpel gezegd; de kop van de schouder blijft niet goed op de kom staan. Instabiliteit van de schouder kan veroorzaakt worden door verschillende problemen. Het kan ontstaan na een val, waarbij de schouder uit de kom is gegaan. Hierbij kan het kapsel beschadigd raken en zijn ondersteunende functie kan verloren gaan.
Je kan ook een instabiel gevoel ervaren als je van jezelf al hele soepele gewrichten hebt. Natuurlijk kan het ook een combinatie van beiden zijn.

Symptomen

Bij een val op de schouder kan er op verschillende plekken van het kapsel schade ontstaan. De klachten kunnen daardoor zeer verschillend zijn, afhankelijk van waar de schade precies zit. Pijn na of onvermogen om de arm te heffen na bovenhandse activiteiten zoals bijvoorbeeld smashen bij volleybal kan ervaren worden. Ook het gevoel dat de schouder uit de kom gaat of moeite om bovenhands kracht te leveren kan gevoeld worden. Als je soepele gewrichten hebt en daardoor instabiliteit ervaart, kan dat schouderklachten veroorzaken. Met name pijnklachten staan dan vaak op de voorgrond.

Echo

Een echo geeft meer duidelijkheid bij schouderklachten. Zo is het belangrijk om bijvoorbeeld uit te sluiten of er niet toch peesletsel is. Gevolgen van instabiliteit kunnen met de echo in kaart worden gebracht. Zo kunnen bijvoorbeeld cystes rondom het kapsel met de echo beoordeeld worden. Met een echo kan de instabiliteit zelf niet vastgesteld worden. Schade aan het kapsel is in enkele gevallen wel zichtbaar. De testen uit het lichamelijk onderzoek en het intakegesprek zijn met name belangrijk om deze aandoening van de schouder vast te kunnen stellen. Je krijgt bij de echo direct een verslag, wat je ook kunt gebruiken bij een bezoek aan je huisarts of fysiotherapeut. Wil je ook graag een echo, maak dan nu een afspraak.