Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Jonge sporters hebben regelmatig last van knieklachten door de groei. Er wordt vaak niet bij stil gestaan dat deze blessures mogelijk met de groei te maken hebben. In de buurt van de aanhechtingen van de pezen rondom de knie zitten de groeischijven en deze zijn kwetsbaar.
Deze groeischijven zijn gevoelig voor blessures, zeker bij een hoge trainingsintensiteit en/of wanneer kinderen fors groeien. Teveel trekkracht van de pees op de groeischijf kan dan schade veroorzaken. Dit kan verschillen van niet ernstig tot zo ernstig dat in enkele gevallen opereren noodzakelijk is.

Symptomen

De klachten die veroorzaakt worden door de groeischijf lijken op peesklachten. De pees hecht immers ook dicht bij de groeischijf aan. Op jonge leeftijd is de pees vaak niet het zwakste deel in de schakel maar de groeischijf. De klachten kunnen bestaan uit pijn, maar ook zwelling rondom de peesaanhechting. Soms is dat van de buitenkant ook zichtbaar, bijvoorbeeld bij de knie. Een van de meest bekende aandoeningen van de groeischijf van de knie is osgood-schlätter. Aan de voorkant van de knie is vaak goed te zien dat er sprake is van een zwelling.

Echo

Met een echo kan beoordeeld worden of er ook daadwerkelijk schade is aan de groeischijf en wat de ernst is. Is er bijvoorbeeld alleen zwelling of is er ook schade aan de rand van de groeischijf? En is het bij zo’n knieblessure belangrijk om rust te nemen of de trainingsintensiteit aan te passen? Is dit per sport dan ook verschillend? Allemaal vragen waarbij onze specialisten jou kunnen helpen.