Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Overgewicht en obesitas

Overgewicht en obesitas zijn vaak het gevolg van de combinatie te veel eten en te weinig bewegen. Het aantal mensen met overgewicht en obesitas is in de laatste jaren flink gestegen. In Nederland heeft 43,8% van de mensen overgewicht en 12,1% obesitas. Er is sprake van overgewicht bij een BMI boven de 25 en van obesitas bij een BMI boven de 30.

Emotie-eten, insulineresistentie, stress en erfelijke aanleg zijn enkele voorbeelden van oorzaken van overgewicht en obesitas.

Diabetes, hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte zijn enkele gevolgen die kunnen ontstaan door overgewicht en obesitas. Het is daarom belangrijk om overgewicht en obesitas tegen te gaan. Gezonde voeding speelt hierbij een belangrijke rol.

Wat voor jou een gezond voedingspatroon is, is heel persoonlijk en afhankelijk van jouw leefstijl, leeftijd en persoonlijke situatie. Om een goed plan op te stellen, dat past bij jouw persoonlijke doelstellingen en situatie, kun je de diëtist inschakelen. Zij beschikt over een uitgebreide voedingskennis, medische kennis en ervaring om je hierin goed te kunnen begeleiden.

Ondervoeding en ondergewicht

Als je ongewenst gewicht verliest, bijvoorbeeld door ziekte of omdat je ouder bent, gaat er vaak veel spiermassa verloren. Hierdoor kan je weerstand verslechteren en je kracht achteruit gaan. Dit kan vervolgens zorgen voor een langzamer herstel en een verminderde kwaliteit van leven.

Je gewicht is hierbij niet altijd een goede indicator. Zelfs met een gezond gewicht of overgewicht kun je ondervoed zijn. Dit kan komen door een onvolwaardig voedingspatroon, waarbij je onvoldoende gezonde voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnen krijgt. 

Een diëtist kan je helpen beoordelen of je voeding voldoende voedingsstoffen bevat. Daarnaast kan zij de verhouding tussen je spiermassa, vetpercentage, gewicht en lengte in kaart brengen. 

We kunnen je helpen met de volgende specialismen

Specialismen toevoegen?

Onze specialisten

Specialisten toevoegen?