Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Helaas; naarmate we ouder worden, worden de weefsels in ons lijf minder van kwaliteit. Deels is dit in de genen bepaald en deels is dit afhankelijk van de belasting die we van ons lijf vragen. Ook onze levensstijl is hierin belangrijk. Rook je bijvoorbeeld wel of niet.
Net zoals alle weefsels in lijf, gaat ook het kraakbeen in het lijf met de jaren minder van kwaliteit worden. Dit wordt slijtage oftewel artrose genoemd. Artrose is dus eigenlijk een kwaliteitsvermindering van het kraakbeen van een gewricht. In de knie wordt dit gonartrose genoemd.

Symptomen

Artrose hoeft niet altijd voor klachten te zorgen. Bij veel mensen kan er al sprake zijn van artrose zonder dat ze daar daadwerkelijk last van hebben. Helaas kan de artrose uiteindelijk ook voor klachten zorgen. Je ervaart dan pijn en zwelling van het gewricht. Je kan de knie minder goed belasten. Wandelen op ongelijke ondergrond gaat moeilijker en geeft pijnklachten. Na een lange wandeling moet je even een paar dagen bijkomen en is de knie gevoeliger dan normaal. Je kan de knie na belasten minder goed buigen en strekken en ‘s Ochtends heb je even nodig om op te starten. De eerste paar passen ben je stijf. Allemaal symptomen die kunnen passen bij artrose.

Echo

Met een echo kan beoordeeld worden of er sprake is van slijtage in de knie. Daarnaast kan ook vocht in de knie gezien worden en er onder beweging gekeken worden wat er met het gewricht gebeurd. Tevens kunnen afwijkingen aan de meniscus gezien worden of bijvoorbeeld cystes in de knieholte. Dit kan met een röntgenfoto niet. Mag je met artrose juist wel of niet belasten? Is er bij mij sprake van artrose of is het toch eerder de meniscus? Wij geven je duidelijkheid en helpen je op weg bij jouw specifieke vragen.

Behandeling

Uit onderzoek is gebleken dat mobilisaties en oefentherapie of een combinatie van beiden een positieve invloed hebben op de symptomen bij artrose. Door de spieren om de knie te versterken en je gewricht zo mobiel mogelijk te houden kan een operatie van een nieuwe knie mogelijk worden voorkomen of uitgesteld. Vandaar dat per 1 januari 2019 de zorgverzekeraar 12 behandelingen per 12 maanden vergoedt uit de basisverzekering. Hiervoor is wel een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?