Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Kanker zet je leven op z’n kop! Kanker wordt steeds meer een chronische ziekte, daar de mogelijkheden voor behandeling voortdurend groeien. Hierdoor krijgen steeds meer mensen te maken met de fysieke, psychische en sociale gevolgen van kanker.

Is dit iets voor mij?

Denk bijvoorbeeld aan lichamelijke problemen ten gevolge van operaties, aan schade aan het bewegingsapparaat, hart en longen ten gevolge van bestraling en/of chemotherapie en aan huidverklevingen, littekens en lymfoedeem. Er zijn echter ook algemene klachten, zoals pijn, moeheid, problemen met het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden, een veranderd lichaamsbeeld of verminderde belastbaarheid. Deze algemene klachten hebben vaak een lichamelijke en geestelijke component, die elkaar beïnvloeden.

Ergotherapie en kanker

Onze ergotherapeut kan je begeleiden tijdens verschillende fasen van je ziekteproces.

Sta je aan het begin van het traject en weet je niet wat je te wachten staat, of ben je met de behandelingen bezig maar heb je geen energie meer waardoor je niet zelfstandig naar het toilet kan, moeite hebt met de trap op lopen, niet meer zelfstandig uit bed kunt. Maar wil je toch de zelfstandigheid behouden dan kan de ergotherapeut samen met je kijken voor tijdelijke oplossingen. Tot je het weer zonder deze hulpmiddelen kunt, de ergotherapeut weet waar ze deze hulpmiddelen op korte termijn kan krijgen en wat de voorwaarden zijn voor vergoeding.

Heb je je behandeling afgerond en ben je druk bezig met herstellen misschien wel samen met een van de fysiotherapeuten en merk je dat je moe blijft. Dan is ergotherapie een optie. Wij gaan samen met jou kijken waarom je zo moe blijft en of je belasting belastbaarheid wel in evenwicht is. Samen maken wij een plan om steeds meer activiteiten naar tevredenheid en met een minder vermoeid gevoel te kunnen volbrengen.

Wil je weer aan het werk, maar valt het allemaal erg zwaar en weet je niet hoe te beginnen. Maak samen met de ergotherapeut een plan en begin stap voor stap met opbouwen.

Palliatieve fase:

Helaas heb je slecht nieuws gekregen en weet je niet hoe je alles moet regelen van rolstoel tot hoog laag bed, wordt de zorg zwaarder, je ziet je mantelzorger overbelast raken en weten jullie niet waar je moet zijn. Bel gerust de ergotherapeut zij bekijkt samen met jou wat er nodig is en kan jullie ondersteunen om de zorg te verlichten en het zo comfortabel mogelijk te maken voor iedereen.

Fysiotherapie en kanker

Onze fysiotherapeuten kunnen je op verschillende punten begeleiden. Tijdens of na het behandeltraject kan er sprake zijn van oedeem. Oedeemtherapie kan dan een welkome behandeling zijn om de klachten die hieruit kunnen voortkomen te beïnvloeden.

Je zo fit mogelijk voelen tijdens en na je behandeltraject kan veel betekenen. Zowel fysiek als mentaal. Weer lekker in je vel zitten zorgt voor een positieve invloed op je herstel. Hoewel we je zo goed mogelijk willen laten voelen, kan het ook voorkomen dat dit niet het geval is. Een mentale coach kan hierbij een positieve rol spelen. Stress, spanning, zorgen zijn allemaal emoties die kunnen ontstaan tijdens dit traject. Een combinatie met psychosomatische therapie kan je revalidatie compleet maken.

Voeding en kanker

Bij de behandeling van kanker is het belangrijk om goed gevoed te blijven. Dit zal de therapie ondersteunen en daarmee de prognose positief beïnvloeden.
Omdat het niet altijd makkelijk is om in deze periode goed te blijven eten, is het belangrijk om hierover juist geadviseerd te worden. De diëtist kan je hierbij helpen. Zij zal je voedingsinname en gewichtsverloop navragen. Daarnaast zal ze kijken welke mogelijkheden je hebt met betrekking tot eten en drinken, ook je smaakvoorkeuren worden in het plan meegenomen.
Op deze manier kan de diëtist een persoonlijk advies opstellen, waarin gestreefd wordt naar een volwaardig voedingspatroon. Haalbaarheid is een belangrijk onderdeel van het advies.

Teamwork

Oftewel, wij beschikken over een team bij de aanpak bij zorg rondom kanker. Aandacht, tijd en kennis zijn kernwoorden om jou hierbij te helpen. Uit onderzoek is gebleken dat een trainingsprogramma veel voordelen heeft voor jouw herstel. Krachttraining heeft een positieve invloed op de doorbloeding en stimulatie van botaanmaak. Conditietraining laat je activiteiten langer volhouden, maar geven je ook een goed gevoel door endorfines, een lichaamseigenstof die vrijkomt bij bewegen. Endorfines verminderen pijn, geven energie en geven vertrouwen. Middels kennis, aandacht en tijd hopen we je prettig te kunnen begeleiden tijdens je herstelperiode.

Samen met je behandeld therapeut wordt er gekeken welke specialisten jouw revalidatie compleet maken.

We kunnen je helpen met de volgende specialismen.

Onze specialisten