Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Wat zijn bekkenklachten?

Bekkenpijn bevindt zich laag in de rug, in de billen, bovenbenen, liezen, het stuitje of aan de voorkant bij het schaambot. De term bekkeninstabiliteit wordt ook wel gebruikt wanneer er problemen zijn die tijdens de zwangerschap of na de bevalling nog aanwezig zijn.

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken.

Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen op deze gebieden leiden. Pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem, bij het stuitje of schaambeen komt hierbij ook voor. Lage-rug- en bekkenpijn kunnen ook veroorzaakt worden door niet goed functionerende bekken- en bekkenbodemspieren.
Bij ons kun je terecht voor adviezen over houding, houdingsveranderingen, juist leren aanspannen van spieren, belasting en belastbaarheid, toiletgedrag en ondersteunende hulpmiddelen, zoals een bekkenband. Tevens kunnen de spieren rondom het bekken geoefend worden, zodat ze, indien nodig, krachtiger worden of beter kunnen ontspannen. Indien nodig kunnen pijnpunten behandeld worden.

Zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten

Tijdens een zwangerschap kan het ook voorkomen dat er fysieke klachten ontstaan, waaronder bekkenklachten. Tips en adviezen voor het dagelijks leven kunnen hier al veel bij helpen. Wil jij tijdens je zwangerschap zo fit mogelijk blijven of klachten voorkomen, dan zouden de zwangerfit lessen mogelijk iets voor je kunnen zijn. Kijk voor meer informatie op onze pagina rondom klachten tijdens of na je zwangerschap.

Behandeling

Onze bekkentherapeut behandelt mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen als vrouwen zijn. Veel klachten zijn te verhelpen, maar mensen hebben vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Schaamte speelt daarbij een rol. Als ze over die schaamte heen stappen, blijkt het leven weer veel prettiger te worden. Met name klachten rondom urineverlies en ontlastingsklachten blijven moeilijk om over te praten. Urineverlies wordt ook sneller geaccepteerd door leeftijd of na zwangerschap. Echter deze klachten horen niet aanwezig te zijn en er is iets aan te doen!

Onze specialisten