Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Na een (buik)operatie of (hoofd)trauma kunnen op korte en lange termijn klachten ontstaan. Elke operatie laat een uitwendig én inwendig litteken achter en bij flinke (schedel)trauma’s zien we veranderingen in het bindweefsel ontstaan. Een litteken zorgt altijd voor bewegingsverlies. Door deze verminderde beweeglijkheid stagneert de aan- en afvoer van bloed en afvalstoffen, hierdoor komt de functie van het orgaan, het skelet of het bindweefsel in de problemen. Daarnaast zorgt de verminderde beweeglijkheid voor een mechanische tractie aan de spieren/organen die er naast liggen. Zo kan een minder mobiel Caecum=begin van de dikke darm (door bijv. een blindedarmoperatie), letterlijk aan je bekkenkam trekken en heupklachten veroorzaken.

Daarnaast sturen de vliezen rondom organen hun informatie via een zenuw die vanuit de nek of het bekken komt. Een litteken in de buik kan via deze zenuwen een ‘negatief/verstoord signaal’ geven en daardoor nekklachten, hoofdpijn of rugklachten veroorzaken. Daarnaast krijgt een darm die minder goed beweegt problemen met z’n peristaltiek waardoor obstipatie of juist diarree kan ontstaan. En zo zorgt een verstoring/verminderde mobiliteit van het bindweefsel na bv. een schedeltrauma voor aanhoudende hoofdpijnklachten.

Wat ik vaak zie:

  1. Schouderklachten na een hysterectomie (baarmoederverwijdering)
  2. Rugklachten na een keizersnede of darmoperatie
  3. Stuitklachten na operaties in het bekkengebied
  4. Heup-/-rugklachten na een liesbreuk operatie
  5. Schouderklachten (rechts) na een blindedarmoperatie
  6. Aanhoudende hoofdpijn na een schedeltrauma
  7. Verminderde vruchtbaarheid na een keizersnede, buikoperatie of bij verklevingen door bijv. endometriose

Behandeling

Het doel van de behandeling is om zowel het litteken zelf als alle weefsels eromheen zo mobiel mogelijk te maken en te houden. Voor optimaal herstel is namelijk een goede doorbloeding nodig. Het bloed levert immers alle benodigde voedingsstoffen om weefsel te herstellen en om de functie optimaal te houden.
Ik zal de blokkades opheffen die voor een verminderde lokale doorbloeding zorgen en (zachte) rektechnieken uitvoeren op het lichaam zelf om stugheid tegen te gaan.

Onze specialist

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?