Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Een osteopaat kijkt weer op een hele andere wijze naar gewrichtsklachten dan andere disciplines. Ieder gewricht is afhankelijk van een goede doorbloeding en beweeglijkheid en staat op zijn manier in verbinding met andere gewrichten maar ook met organen. Zo kunnen nekklachten veroorzaakt worden door een maagprobleem, en kunnen rugklachten ontstaan na het omslaan van je enkel.

Gewrichtsklachten voor de osteopaat:

  • Rugklachten
  • Nekklachten
  • Armklachten: schouder, elleboog, pols, hand
  • Beenklachten: bil, lies, heup, knie, enkel, voet
  • Kaakklachten
  • Stuitklachten
  • Sportletsels

Osteopathie baseert zich op het feit dat de verschillende systemen van het menselijk lichaam samenwerken om het lichaam gezond te houden en ziekte tegen te gaan. Alles in het lichaam beweegt: van spieren tot bloedvaten, van organen tot botten. Al deze bewegingen beïnvloeden elkaar. Wanneer een onderdeel van het lichaam minder goed beweegt kan dit ergens anders in het lichaam voor klachten zorgen. Delen van het lichaam zijn namelijk met elkaar verbonden via zenuwen, vaten, bindweefsel, spieren en andere structuren.

Zo kunnen schouderklachten samenhangen met maagproblemen en kan een blindedarmoperatie voor rugklachten zorgen alsook een nier die niet goed beweegt. Andersom kunnen darmkrampjes bij baby’s veroorzaakt worden door een trauma/druk op de schedel tijdens de geboorte.

De bewegingsverliezen kunnen dus veroorzaakt worden door verschillende gebeurtenissen: een ongeval, operatie, ziekte, stress, slechte voedingsgewoonten, etc. Het lichaam zal zich eerst proberen aan te passen aan dit bewegingsverlies, maar wanneer na verloop van tijd dit compensatiemechanisme niet meer kan worden volgehouden ontstaan er klachten.

Als voorbeeld: Jij breekt je enkel. Na een tijd is de enkel weer genezen en is de pijn weg. Echter door de breuk (en het gips) is de beweeglijkheid van de enkel minder en gaan de weefsels die met de enkel verbonden zijn, zich aanpassen aan deze verminderde beweeglijkheid. Jouw knie, heup en bekken zijn verbonden met je enkel waardoor je uiteindelijk bijvoorbeeld lage rugklachten kunt ontwikkelen. Wanneer je bij de osteopaat komt met rugklachten, zal door onderzoek van het totale lichaam in dit geval de enkel als oorzaak van de rugklachten aangewezen worden. In andere gevallen is het dikwijls zo dat een vastzittend (of slecht bewegend) orgaan zoals de darm of een nier, klachten veroorzaakt in de rug.

Behandelwijze

Osteopathie is een manuele therapie, waarbij dus uitsluitend met de handen gewerkt wordt. Het is een veilige behandelvorm, gebaseerd op principes uit de embryologie, fysiologie, anatomie en neurologie waarbij geen gebruik wordt gemaakt van apparaten of medicijnen.

In de behandeling zal ik actief op 3 lichamelijke systemen werken:

  1. Het bewegingsapparaat(spieren, botten, banden, kapsels en gewrichten
  2. De organen(zoals lever, nieren, darmen, longen, blaas)
  3. De schedel, het heiligbeen en het ruggenmerg daartussen

Door de behandeling(en) wordt het lichaam gestimuleerd zichzelf te herstellen, om weer optimaal te functioneren zodat de pijnklachten kunnen verdwijnen en wegblijven.

Onze specialist