Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Wat doet de manueel therapeut?

De manueel therapeut heeft zich na de opleiding fysiotherapie verder gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met gewrichtsklachten en specifiek voor klachten aan de wervelkolom. Manuele therapie is geschikt voor klachten die gepaard kunnen gaan met het slechter kunnen bewegen van een of meerdere gewrichten, met vaak pijnklachten als gevolg.

Naast een specialisatie op diagnostisch gebied, heeft een manueel therapeut ook meerdere behandeltechnieken. Een vaak herkenbare en onderscheidende behandeltechniek is de manipulatie. Een manipulatie zorgt vaak voor het ‘krakgeluidje’. Hoewel een manueel therapeut deze behandelmethode in zijn bezit heeft, wil het niet zeggen dat iedere persoon op deze manier behandeld zal worden. Samen met jou wordt er gekeken waar jij je prettig bij voelt en wat het beste past bij jouw klachten.

Voor welke klachten kan ik bij de manueel therapeut terecht?

Een manueel therapeut kan bij veel klachten iets betekenen, met name als er sprake is van gewrichtsbeperkingen. Veelvoorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt, zijn:

  • Hoofd- en nekpijn, samen met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • Nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen;
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn, soms moeite met diep ademhalen;
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
  • Bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek;
  • Kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten.

Gewrichten kunnen ook een te grote bewegelijkheid hebben. Dit kan leiden tot instabiliteit en klachten. In dat geval kan de manueel therapeut jou met specifieke trainingsadviezen voor de spieren leren gewrichten stabieler te maken.

Wil je meer informatie over manuele therapie, neem dan contact op met onze manueel therapeuten.

Onze manueel therapeuten

Manuele therapie heeft vaak een ander tarief dan reguliere fysiotherapie. Zijn er vragen over de vergoeding, kijk dan in uw polis of klik hier.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?