Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht (zwelling) in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer in het lymfesysteem. Veelal wordt dit gezien in de armen en benen, maar het kan overal in het lichaam voorkomen.  Belangrijkste verschijnselen zijn: een strak, zwaar, slapend of tintelend gevoel en zwelling. Soms uit het zich ook in pijn, gewrichtsklachten, ontstekingen van de huid of wondroos (erysipelas), verhardingen van de huid of zelfs functieverlies van de ledematen.

Hoe wordt oedeem behandeld?

Oedeem is een aandoening die goed te behandelen is door fysiotherapeuten die zich hierin gespecialiseerd hebben. Wij behandelen onder andere mensen met:

 • lymfoedeem (na oncologische ingrepen, chemotherapie of bestraling)
 • veneus oedeem (als gevolg van trombose of operatie van bloedvaten)
 • traumatisch oedeem (na een ongeval)
 • oedeem na operaties (bijvoorbeeld na plaatsing heup- of knieprothese)

De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

 • Manuele lymfedrainage
  Een specifieke, rustige en zachte massagetechniek om de transportcapaciteit van het lymfesysteem te verhogen, zodat lymfevocht naar die plaatsen gebracht kan worden waar het vocht wel afgevoerd kan worden.
 • Compressietherapie
  Door middel van het aanleggen van bandages wordt het uittreden van vocht tegengegaan en de lymfeafvoer ondersteund. Op deze manier kan een afname in omvang gerealiseerd worden.
 • Oefentherapie
  Voor het verbeteren van kracht, mobiliteit en conditie. Door een beter functionerende spierpomp wordt het lymfesysteem ondersteund bij de afvoer van vocht.
 • Lymfetaping
  Lymfetaping is een bijzondere vorm van medical taping. In bepaalde situaties kan van deze behandeltechniek gebruik worden gemaakt.

Het doel van de behandelingen is de gevolgen van oedeem te verminderen en te voorkomen dat het oedeem erger wordt. Met een combinatie van verschillende therapieën kan een oedeem fysiotherapeut werken aan functieherstel. Functieverlies en infectie willen we juist voorkomen. De meeste kans van slagen is om in het beginstadium te beginnen met behandelen. Vroegtijdige herkenning is daarom van groot belang!

Voor meer informatie over oedeemtherapie of manuele lymfedrainage, neem dan contact op met onze fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in oedeemtherapie.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?