Skip to content
Bel 077 - 398 28 34

Corona heeft tegenwoordig een grote invloed op het dagelijks leven. De gevolgen worden steeds meer merkbaar. Veel vermoeidheid, mentaal weet je even niet meer hoe je het aan moet pakken, voor iedereen zijn deze uitingen anders. Via Chronisch ZorgNet hebben de therapeuten, die al gespecialiseerd waren in longaandoeningen, zich verdiept in de behandeling van coronapatiënten. Met samenwerking tussen verschillende disciplines zorgen wij ervoor dat we zorg op maat kunnen leveren naar jouw behoefte.

Bij de begeleiding richt men zich zowel op de revalidatie van coronapatiënten die thuis ziek zijn geweest als patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen. Beide groepen blijken na herstel van de infectie soms nog ernstig verzwakt. Zij hebben baat bij het opbouwen van spierkracht en conditie om de dagelijkse activiteiten weer op te pakken. Er is ook aandacht voor mentale gezondheid, voeding en participatie.

Als je COVID-19 hebt gehad kun je last hebben van verschillende klachten, zoals:

  • Longproblematiek
  • Geheugenproblemen
  • Psychische klachten
  • Slaapproblemen
  • Overbelasting van uw mantelzorger
  • Werkhervatting

Mini-netwerk in je eigen woonomgeving

Iedere deelnemende longfysiotherapeut die geschoold is voor revalidatie van COVID-19, dus ook onze praktijk, een ‘mini-netwerkje’ opgezet met daarin een ergotherapeut, diëtist en de huisarts. 

Fysiotherapie en corona

Na corona herkennen veel patiënten zich in een verminderde conditie en vermoeiheidsklachten. De fysiotherapeut richt zich met name op het opbouwen van deze conditie waardoor dagelijkse activiteiten zoals werk en sport zo snel mogelijk hervat kunnen worden.

Ergotherapie en corona

Bovenstaande klachten kunnen belemmerende factoren zijn om je dagelijkse activiteiten weer naar tevredenheid te kunnen oppakken.

Ergotherapeuten zijn intramuraal en in de eerste lijn gewend de samenwerking op te zoeken met mantelzorgers en andere disciplines aangaande deze problemen. Goede observatie en individuele probleemanalyse zijn cruciaal. De ergotherapeut helpt je bij wat de belemmerende factoren nu voor je betekenen en welke mogelijkheden er zijn in het herstelproces om allereerst de balans terug te vinden en daarna op te bouwen. Hierbij rekening houden met je draagkracht te behouden en te vergroten, het bevorderen van zelfmanagement en hervinden van je eigen regie in de veranderde omstandigheden is heel belangrijk.

Balans vinden in je dagelijkse uitvoering van activiteiten is voor de meeste ex-covidpatiënten een belangrijk aandachtspunt, immers je wilt weer het gevoel hebben grip op je leven te krijgen De ene dag verloopt vaak ook anders dan de andere dag. Klachten als moeite bij concentratie, vermoeidheid, overprikkeld raken en vergeetachtig zijn komen veel voor. De ergotherapeut legt uit waarom dit gebeurt, wat er aan de hand is en hoe de cliënt en de omgeving hiermee om kan gaan. We kijken hierbij naar hoeveel energie je op een dag hebt en hoe dit zo goed mogelijk verdeeld kan worden. Als hierin de balans is gevonden, bewaken we de opbouw zodat je tot een rustig maar goed herstel kunt komen.

Diëtist en corona

Bij het Coronavirus werkt het lichaam hard om de infectie te bestrijden, en verbruikt hierdoor meer energie. Echter, door klachten als een verminderde eetlust, benauwdheid en/of misselijkheid kan het zijn dat je in deze periode niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt, waarmee je het verhoogde energieverbruik kunt compenseren. Dit kan leiden tot ongewenst gewichtsverlies en verlies van spiermassa.
Om goed te herstellen is het van belang om voldoende energie en eiwitten binnen te krijgen. Ook de timing van de maaltijden rondom je beweegmomenten is hierbij belangrijk.
Een diëtist kan je helpen beoordelen of je voeding voldoende voedingsstoffen bevat. Daarnaast kan zij de verhouding tussen je spiermassa, vetpercentage, gewicht en lengte in kaart brengen.

Psychosomatiek en corona

Mentaal kun je je een ander mens voelen. De afgelopen tijd is er van alles op je af gekomen. De draad weer oppakken voelt dan niet zo makkelijk. Middels de psychosomatische therapie kunnen wij  je begeleiden  om deze draad weer op te pakken en mentaal weer in je kracht te staan.

Orthomoleculaire geneeskunde en corona

Met orthomoleculaire geneeskunde vullen we de tekorten van essentiële nutriënten aan, waardoor er een sneller herstel plaatsvindt. Dit kan door middel van de juiste voeding, leefstijlaanpassingen maar soms ook door aanvulling van de juiste supplementen.
Bij verschillende bijscholingen heb ik inmiddels geleerd over het belang van een goed immuunsysteem bij corona en het post viraal syndroom.

Daarbij geldt, beter voorkomen dan genezen.
Dus zorg voor een goed immuunsysteem!

Samenwerking brengt kr8

Wij kunnen  je helpen met de volgende specialismen

Onze specialisten